Sagan si udržal zelený dres lídra bodovacej súťaže

03.07.2013 Celý región

Nice 2. júla (TASR) - Víťazom utorkovej tímovej časovky na cyklistických pretekoch Tour de France sa stal tím Orica-GreenEdge. Na rovinatej 25 km dlhej trati so štartom i cieľom v Nice triumfovalo austrálske zoskupenie časom 25 minút 56 sekúnd. O jedinú sekundu tak predstihlo belgický tím Omega Pharma - Quick Step v zostave so Slovákom Petrom Velitsom, o ďalšie dve sekundy zaostal britský Sky ProCycling.

Lídrom priebežného poradia sa stal Austrálčan Simon Gerrans, 33-ročný jazdec víťazného tímu Orica-GreenEdge vyzliekol zo žltého dresu Belgičana Jana Bakelantsa. "Neboli sme na tejto trati favoritmi, no trúfali sme si a vydali zo seba maximum. Je to neuveriteľné," rozplýval sa Gerrans, ktorý triumfoval aj v pondelkovej 3. etape na území Korziky z Ajaccia do Calvi, keď na cieľovej páske o pol galusky zdolal Petra Sagana. "Uplynulé dva dni boli pre nás ako zo sna, lepšie byť ani nemohli. V tíme sme všetci kamarátmi, tvrdo pracujeme a navzájom si pomáhame. Dosiahli sme skvelý úspech," uviedol Austrálčan pre svetové agentúry.

Po treťom dni na Korzike sa pelotón presunul na francúzsku pevninu, konkrétne do metropoly Azúrového pobrežia. V tímovej časovke sa v cieli započítaval čas piateho pretekára, takže každú ekipu mohli opustiť štyria jazdci. Ako druhý v poradí vyrazil na trať tím Omega Pharma - Quick Step, ktorý sa v minulom roku stal majstrom sveta v tejto disciplíne. Hneď na prvom medzičase deklasoval Aros-Shimano takmer o jednu minútu a v cieli mu nadelil 1:46 min. Velitsovcom sa dlho nevedel žiadny z konkurentov časovo priblížiť, podarilo sa to až tímu Sky, ten závere vystupňoval svoj výkon a už bez Gerainta Thomasa preťal cieľovú pásku dve sekundy za OPQS. Belgickému tímu ale napokon tesne ušlo víťazstvo, Orica-GreenEdge totiž odviedol fantastický výkon a v cieli zdolal Omegu Pharma o menej ako sekundu.

"Dnes sme veľmi chceli vyhrať. O to viac nás to štve, že ten rozdiel je len minimálny. Na 25 'kilákoch' sú tie stotiny skutočne zanedbateľné. Trochu nás to všetkých mrzí, teraz už s tým ale nič nenarobíme. Podali sme celkom dobrý výkon, bohužiaľ dnes nám na výhru nestačil," povedal pre TASR Peter Velits. "Iste, po pretekoch človek rozmýšľa a vedel by nájsť, v ktorej zákrute by sa dalo zrýchliť a čo sa dalo spraviť lepšie. Ja osobne som sa cítil veľmi dobre a išlo sa mi fajn. Časovka mi veľmi rýchlo ubehla, čo je tiež dobrý signál. Zajtra sa budeme sústrediť na záverečný špurt, už by sme boli veľmi radi, keby sme etapu vyhrali. Všetkých v tíme by to upokojilo a do ďalších etáp by sa nám šlo lepšie."

Jubilejný 100. ročník slávnych cyklistických pretekov pokračuje v stredu 5. etapou, počas ktorej čaká pelotón mierne zvlnená trať z Cagnes-sur-Mer do Marseille (228,5 km).

Výsledky - 4. etapa - časovka tímov (Nice - Nice, 25 km):

1. Orica GreenEdge 25 minút 56 sekúnd, 2. Omega Pharma-Quick Step +1 s, 3. Sky ProCycling +3, 4. Team Saxo-Tinkoff +9, 5. Lotto-Belisol +17, 6. Garmin-Sharp +17, 7. Movistar +20, 8. Lampre-Merida +25, 9. BMC Racing +26, 10. Kaťuša +28, ..., 13. Cannondale +34 s

Priebežné poradie po 4. etape:
1. Simon Gerrans (Austr./Orica GreenEdge) 12:47:24, 2. Daryl Impey (JAR/Orica GreenEdge), 3. Michael Albasini (Švajč./Orica GreenEdge) rovnaký čas ako víťaz, 4. Michal Kwiatkowski (Poľ./Omega Pharma-Quick Step) +1 s, 5. Sylvain Chavanel (Fr./Omega Pharma-Quick Step) +1, 6. Edvald Hagen (Nór./Sky Pro Cycling) +3, 7. Christopher Froome (Brit./Sky Pro Cycling) +3, 8. Richie Porte (Austr./Sky Pro Cycling) +3, 9. Nicolas Roche (Ír./ Saxo-Tinkoff) +9, 10. Roman Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff) +9, ..., 43. Peter SAGAN (SR/Cannondale) +34, 120. Peter VELITS (SR/Omega Pharma-Quick Step) +17:35

Poradie v bodovacej súťaži o zelený dres:
1. SAGAN 74, 2. Marcel Kittel (Nem./Argos) 57, 3. Alexander Kristoff (Nór./Kaťuša) 48, 4. Kwiatkowski 41, 5. Lars Boom (Hol./Belkin) 40, 6. Danny van Poppel (Hol./Vacansoleil) 39, 7. Rojas 36, 8. Gerrans 32, 9. Flecha 32, 10. Bakelants 30
 

Vyberte región